Door overmatige druk en wrijving kan eelt zich tot een likdoorn vormen. Dit is een onderhuids bolletje eelt met een grootte van enkele milimeters tot miniscule afmeting. Erboven zit vaak een plaatje eelt. Soms is duidelijk een witte kern zichtbaar, soms zijn likdoorns nauwelijks waarneembaar, maar zeer pijnlijk.
Er zijn diverse vormen:
- Gewone likdoorns op tenen, zijkant en zool van de voet
- Oppervlakkige likdoorns onder de voet, ook wel zaadlikdoorn genoemd, vaak in groepen
- Weke likdoorns, tussen de tenen.
Tijdens de intake wordt geprobeerd de oorzaak van uw likdoorn te achterhalen. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een afwijkende voet- of teenstand, wrijving in (verkeerd) schoeisel, maar ook door (erfelijke) aanleg.
De likdoorn wordt tijdens de behandeling verwijderd, maar soms zijn er een paar behandelingen nodig om likdoorns blijvend te verwijderen. U krijgt advies over aangepaste voetverzorging, over passend schoeisel en zo nodig over materialen om druk en wrijving te verminderen.
Bij terugkerende of blijvende klachten kan een orthese worden gemaakt om de druk blijvend te verminderen. Als voetstandsafwijkingen de oorzaak zijn ,kan een verwijzing naar podotherapie of podoloog voor een corrigerende zool een mogelijke vervolgstap zijn.